Preventie, toekomst van de gezondheidszorg


"There is no proof. There are no authorities whatsoever. No President, Academy, Court of Law, Congress or Senate on this earth has the knowledge or power to decide what will be the knowledge of tomorrow. There is no use in trying to prove something that is unknown to somebody who is ignorant of the unknown, or fearful of its threatening power." Wilhelm Reich


Op zoek gaan naar alternatieve manieren om ons welzijn te verbeteren of zelfs klachten te genezen/verminderen wordt door de klassieke geneeskunde nog steeds zelden aangemoedigd, Dat is jammer, omdat er veel te ontdekken valt dat (nog) niet noodzakelijkerwijs bewezen is. Veel mensen zijn bijvoorbeeld (over)gevoelig voor allerlei soorten straling, en zelfs diegenen die er geen last van hebben riskeren er toch ook schade van te ondervinden. In de huidig geldende wetenschappelijke aanbevelingen geraakt men niet verder dan 'de dosis beperken', waarbij in feite voorbij wordt gegaan aan de dagelijkse realiteit van een grote groep mensen met klachten: "Het is niet bewezen, dus het bestaat niet", is de redenering. De wereld op zijn kop natuurlijk. Gelukkig laten veel mensen zich tegenwoordig door dit soort autoritaire dogma's niet langer uit het lood slaan, en gaan zelf op zoek naar oplossingen. Zo is ondertussen een grote groep van mensen ontstaan die zogezegd niet meer voldoet aan het predikaat 'nuchter'. Maar wie heeft er ooit een dubbel-blindstudie moeten lezen om zeker te weten dat verliefdheid écht is? Mensen die blij zijn met homeopathie of een andere alternatieve therapie die hen helpt bij hun klachten: wat is daar verkeerd aan? Absence of evidence is no evidence of absence. Het is niet omdat het niet bewezen is dat het niet bestaat. Dat de wetenschap nog niet zo ver is, moet niet úw probleem zijn. Het getuigt ook van een verregaande arrogantie en onzorgvuldigheid om de getuigenissen van grote groepen mensen af te doen als oninteressant omdat het niet in het huidig geldende plaatje past. Alsof er niet nog zeer veel vragen bestaan over het ontstaan van allerlei aandoeningen!  

En dus wachten we niet langer om aan de slag te gaan. Het wegwerken van symptomen heeft zijn beste tijd gehad. Preventie is de toekomst, en ieder heeft nog steeds het recht dat in te vullen op zijn eigen manier. Langs verschillende kanten Gezondheid bevorderen met waarom niet, af en toe, een misser als bijvoorbeeld een uitgeprobeerd alternatief middel of therapie niet bevalt. Wie blijft zoeken, vindt vaak uiteindelijk wel, en als het dan al geen genezing is, dan toch allicht een luisterend oor, dat door de besparingen in de gezondheidszorg dáár niet meer kan geboden worden. Het drogbeeld dat er achter elke boom een kwakzalver klaar staat om u geld uit uw zak te kloppen, misbruik makend van uw goedgelovigheid, is onjuist. Niet dat u niet op uw tellen mag passen. Te vaak zijn alternatieve therapeuten in hoofdzaak met zichzelf bezig, en hebben ze de subtiele manipulatiemechanismen waarmee we allen zijn opgegroeid onvoldoende begrepen en onder controle. Iemand die hulp vraagt of zelfs in de put zit, is kwetsbaar. Een therapeut moet dienstbaar zijn, en de beperkingen van haar of zijn methode kennen. Ook het opnieuw uitvinden van schuld en boete is in de 'new age' en alternatieve geneeskunde schering en inslag. Net zoals je nog niet zo lang geleden 'je hemel moest verdienen', is het nu blijkbaar nodig een lang en zwaar proces door te moeten maken vooraleer je kan genezen, gelouterd worden, of stappen vooruit kan zetten in je spirituele groei. Als iemand een reinigingsproces doormaakt, wordt afval afgevoerd: ontgiftingsreacties, die ook gepaard gaan met symptomen. Dit is echter lang niet altijd een onontkoombare straf die nu eenmaal ellendig moet ondergaan worden, en waar je per sé 'doorheen moet'. De suggestie dat je de diepe les achter een probleem eerst moet doorzien vooraleer je kan genezen of inzicht verwerven moet mijns inziens vermeden worden. Dit kan door de klant op een intelligente en respectvolle manier met verworven kennis te helpen en te ondersteunen.


Wie ben ik            Home               Shop 


Ik wil graag een afspraak maken